Jídelníček

18. 6. – 22. 6. 2018

Pondělí
Pečivo, pomazánka tvarohová s kápií, zelenina, mléko
Polévka bramborová
Čočkové bio placičky, šťouchané brambory, salát z čínského zelí, džus nebo voda, jablko
Třešňová bublanina, čaj

Úterý
Pečivo, jogurt s ovocem, čaj
Polévka česneková
Moravský vrabec, houskový knedlík, zelí, čaj nebo voda, jahody
Sojový rohlík, máslo, tvrdý sýr, bio kakao

Středa
Chléb, pomazánka ze žervé s mrkví, zelenina, mléko
Polévka hrstková
Hovězí po znojemsku, bio dušená rýže, rajčatový salát, čaj nebo voda, nektarinka
Pečivo, pomazánkové máslo, kedluben, čaj

Čtvrtek
Pečivo, pomazánka z červené čočky, zelenina, kakao
Polévka špenátová
Rybí karbanátky se zeleninou, bramborová kaše, kompot, čaj nebo voda, jablko
Slunečnicový chléb, pomazánkové máslo s pažitkou, čaj

Pátek
Chléb, pomazánka drožďová, zelenina, kakao
Polévka gulášová
Žemlovka s tvarohem, mléko nebo voda, hrozno
Pečivo, máslo, rajče, čaj

Označení alergenů ve školní jídelně

Dle legislativy EU a ČR jsou od 13.12.2014 stanoveny specifické požadavky na označování alergenů u výrobků a jídel ve veřejném stravování. Týkají se také tedy naší školní jídelny. Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky, které mohou u přecitlivělých jedinců způsobit nepřiměřenou reakci imunitního systému (tzv. alergickou reakci), které může vyústit až v anafylaktický šok. Tyto potraviny či složky potravin se však neuplatňují u běžné populace a nemají vliv na zdravotní stav, mohou být bez obav konzumovány. Mezi potravinové alergeny patří celá řada potravin, Evropská unie však specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení. Školní jídelna je povinna „jasně a zřetelně označit alergenní složky“, které jsou přeneseny z receptur a ingrediencí použitých při výrobě jednotlivých pokrmů. Toto označení není povinné, pokud název, pod kterým je potravina podávána, jednoznačně odkazuje na tuto alergenní složku, např. celerová polévka.

Dle přílohy II nařízení mezi látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost patří:

  1. obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich,
  2. korýši a výrobky z nich,
  3. vejce a výrobky z nich,
  4. ryby a výrobky z nich,
  5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich,
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich,
  7. mléko a výrobky z něj, včetně laktózy,
  8. skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich,
  9. celer a výrobky z něj,
  10. hořčice a výrobky z ní,
  11. sezamová semena a výrobky z nich,
  12. oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce),
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj,
  14. měkkýši a výrobky z nich.

Tisk