Jídelníček

18. 2. – 22. 2. 2019

Pondělí
Chléb, tvarohová s mrkví, zelenina, mléko
Polévka zeleninová s drožďovými knedlíčky
Losos na bylinkovém másle, bramborová kaše, okurkový salát, čaj nebo voda, banán
Pečivo, pomazánkové máslo, kedluben, čaj

Úterý
Krupicová kaše, čaj
Polévka hrachová
Guláš z hovězího masa, těstoviny, džus nebo voda, mandarinka
Sojový rohlík, pomazánkové máslo, bio kakao

Středa
Slunečnicový chléb, pomazánka vajíčková, zelenina, caro
Polévka drůbková s těstovinou
Moravský vrabec, brambor. knedlík, kysané zelí, čaj nebo voda, jablko
Pečivo, máslo, rajčátko, čaj

Čtvrtek
Chléb, pomazánka jarní z medvědím česnekem, zelenina,
bio kakao
Polévka kulajda
Rizoto z kuřecího masa, mrkvový salát, čaj nebo voda, hrozno
Pečivo, máslo, BIO džem, čaj

Pátek
Piškoty, šlehaný tvaroh, čaj
Polévka pórková
Květákové smaženky, brambory, jogurtový dip, jablkový kompot, čaj nebo voda, hrozno,
ZŠ – šlehaný tvaroh
Celozrnný chléb, pomazánka ze žervé s ředkvičkou, mléko

Označení alergenů ve školní jídelně

Dle legislativy EU a ČR jsou od 13.12.2014 stanoveny specifické požadavky na označování alergenů u výrobků a jídel ve veřejném stravování. Týkají se také tedy naší školní jídelny. Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky, které mohou u přecitlivělých jedinců způsobit nepřiměřenou reakci imunitního systému (tzv. alergickou reakci), které může vyústit až v anafylaktický šok. Tyto potraviny či složky potravin se však neuplatňují u běžné populace a nemají vliv na zdravotní stav, mohou být bez obav konzumovány. Mezi potravinové alergeny patří celá řada potravin, Evropská unie však specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení. Školní jídelna je povinna „jasně a zřetelně označit alergenní složky“, které jsou přeneseny z receptur a ingrediencí použitých při výrobě jednotlivých pokrmů. Toto označení není povinné, pokud název, pod kterým je potravina podávána, jednoznačně odkazuje na tuto alergenní složku, např. celerová polévka.

Dle přílohy II nařízení mezi látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost patří:

  1. obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich,
  2. korýši a výrobky z nich,
  3. vejce a výrobky z nich,
  4. ryby a výrobky z nich,
  5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich,
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich,
  7. mléko a výrobky z něj, včetně laktózy,
  8. skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich,
  9. celer a výrobky z něj,
  10. hořčice a výrobky z ní,
  11. sezamová semena a výrobky z nich,
  12. oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce),
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj,
  14. měkkýši a výrobky z nich.

Tisk