Jídelníček

21. 5. – 25. 5. 2018

Pondělí
Pečivo, pomazánka z ryb v oleji, zelenina, bílá káva
Polévka čočková bio
Špenát, brambory, vejce z volných výběhů, mléko nebo voda, jablko
Sojový rohlík, pomazánkové máslo s pažitkou, mléko

Úterý
Chléb, pomazánka tvarohová s kápií, zelenina, mléko
Polévka pórková
Svíčková na smetaně, houskový knedlík, čaj nebo voda, jahody
Pečivo, máslo, ředkvička, čaj

Středa
Pečivo, pomazánka ze žervé s mrkví, bio kakao
Polévka bramborová
Fazolový guláš s krůtím masem, chléb, džus nebo voda, banán
Pudink, piškoty, čaj

Čtvrtek
Pečivo, jogurt, čaj
Polévka rajčatová s ovesnými vločkami
Kuřecí smažený řízek, bramborová kaše, salát z čínského zelí s mrkví, čaj nebo voda, kiwi
Chléb, máslo, strouhaný sýr, mléko

Pátek
Slunečnicový chléb, pomazánka drožďová, zelenina, bílá káva
Polévka slepičí se strouháním
Zeleninové rizoto sypané tvrdým sýrem, salát celerový s jablky, čaj nebo voda, jablko
Bio müslli s mlékem, čaj

Označení alergenů ve školní jídelně

Dle legislativy EU a ČR jsou od 13.12.2014 stanoveny specifické požadavky na označování alergenů u výrobků a jídel ve veřejném stravování. Týkají se také tedy naší školní jídelny. Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky, které mohou u přecitlivělých jedinců způsobit nepřiměřenou reakci imunitního systému (tzv. alergickou reakci), které může vyústit až v anafylaktický šok. Tyto potraviny či složky potravin se však neuplatňují u běžné populace a nemají vliv na zdravotní stav, mohou být bez obav konzumovány. Mezi potravinové alergeny patří celá řada potravin, Evropská unie však specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení. Školní jídelna je povinna „jasně a zřetelně označit alergenní složky“, které jsou přeneseny z receptur a ingrediencí použitých při výrobě jednotlivých pokrmů. Toto označení není povinné, pokud název, pod kterým je potravina podávána, jednoznačně odkazuje na tuto alergenní složku, např. celerová polévka.

Dle přílohy II nařízení mezi látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost patří:

  1. obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich,
  2. korýši a výrobky z nich,
  3. vejce a výrobky z nich,
  4. ryby a výrobky z nich,
  5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich,
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich,
  7. mléko a výrobky z něj, včetně laktózy,
  8. skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich,
  9. celer a výrobky z něj,
  10. hořčice a výrobky z ní,
  11. sezamová semena a výrobky z nich,
  12. oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce),
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj,
  14. měkkýši a výrobky z nich.

Tisk