Jídelníček

10. 12. – 14. 12. 2018

Pondělí
Pečivo, pomazánka z ryb v tomatě, zelenina, bílá káva
Polévka dýňová s houskou
Zapékané brambory, ledový salát, čaj, jablko
Chléb, pomazánkové máslo, rajče, čaj

Úterý
Pečivo, pomazánka rozhuda, zelenina, mléko
Polévka krupicová s vejci
Selská pečeně, knedlík, kysané zelí, čaj nebo voda, mandarinka
Sojový rohlík, pomazánkové máslo s pažitkou, čaj

Středa
Kaše z ovesných vloček, čaj
Polévka hrachová
Hovězí cikánská, dušená rýže bio natural, čaj nebo voda, banán
Slunečnicový chléb, pomazánka z Lučiny, mléko

Čtvrtek
Tousty s vaječnou smaženkou, bio kakao
Polévka česneková
Kuře na paprice, těstoviny, čaj nebo voda, pomeranč
Šlehaný tvaroh, piškoty, čaj

Pátek
Chléb, pomazánka ze žervé s mrkví, zelenina, bílá káva
Polévka hovězí vývar s krupkama
Květákové smaženky, bramborová kaše, salát rajčatový, čaj nebo voda, jablko
Pečivo, máslo, šunka, čaj

Označení alergenů ve školní jídelně

Dle legislativy EU a ČR jsou od 13.12.2014 stanoveny specifické požadavky na označování alergenů u výrobků a jídel ve veřejném stravování. Týkají se také tedy naší školní jídelny. Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky, které mohou u přecitlivělých jedinců způsobit nepřiměřenou reakci imunitního systému (tzv. alergickou reakci), které může vyústit až v anafylaktický šok. Tyto potraviny či složky potravin se však neuplatňují u běžné populace a nemají vliv na zdravotní stav, mohou být bez obav konzumovány. Mezi potravinové alergeny patří celá řada potravin, Evropská unie však specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení. Školní jídelna je povinna „jasně a zřetelně označit alergenní složky“, které jsou přeneseny z receptur a ingrediencí použitých při výrobě jednotlivých pokrmů. Toto označení není povinné, pokud název, pod kterým je potravina podávána, jednoznačně odkazuje na tuto alergenní složku, např. celerová polévka.

Dle přílohy II nařízení mezi látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost patří:

  1. obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich,
  2. korýši a výrobky z nich,
  3. vejce a výrobky z nich,
  4. ryby a výrobky z nich,
  5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich,
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich,
  7. mléko a výrobky z něj, včetně laktózy,
  8. skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich,
  9. celer a výrobky z něj,
  10. hořčice a výrobky z ní,
  11. sezamová semena a výrobky z nich,
  12. oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2, které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce),
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj,
  14. měkkýši a výrobky z nich.

Tisk